felso

Vezetékrendszer

A vízszolgáltatás az alábbi tevékenységeket (ellátási lánc) tartalmazza:

image001

 
image003

image004


A WSS távfelügyeleti megoldás a tisztított víz főnyomáscsőbe kerülésétől  az elosztóhálózaton keresztül  a fogyasztóhoz érkezése közti állapotát rögzíti.
Termelt és szolgáltatott víz mennyisége között eltérés, vízveszteség van. A vízveszteség egyik része a szerződés nélküli vételezéshez kapcsolódóan keletkezik, nagyobb részben pedig csőtörés, mérési veszteség, szivárgás, vagyis hálózati veszteség formájában jelentkezik.

image006

Napjainkban a vízszolgáltatóknál az un. „okos mérés” leggyakoribb megvalósított  adatátviteli megoldása , a „webSCADA folyamatirányító rendszer”
A webSCADA direktben lekérdezi a hozzá tartozó technológiai egységeket (pl. nyomásfokozók, víztornyok, víztárolók, átemelők) és alközponton keresztül kommunikál. A kommunikáció URH-s, saját kábeles és GPRS lehet. Láthatóan a webSCADA-elsősorban folyamatirányításra fejlesztették ki.
Az un. „vizelosztás” szakaszban, amikor a fővezetékről villamos energiát nélkülöző,  sok esetben extrém üzemi körülmények ( csöpögő víz, víz alatti üzem, stb.)  mellett működő mechanikus mérési elvű vízmennyiség mérőkön  keresztül kerül a körzetben lévő fogyasztókhoz a víz, a távfelügyelet nem megoldott.

image008

 

image010


Az elektronikus figyelőrendszerek kiépítését általában nagymértékben nehezíti, hogy a földfelszín alatti mérőaknákban nincs a villamos hálózati energiaellátás, ami sok esetben nehezen, vagy nem megoldható, tekintettel arra, hogy a mérőaknák helye is távol esik a villamos hálózati energiaszolgáltatástól. Nehezíti a helyzetet továbbá az is, hogy a mérők gyakran extrém üzemi körülmények (csöpögő víz, víz alatti üzem, stb.) mellett működnek. WSS távfelügyelete err ad megoldást.

proc szechenyi

ProComp Kft. - integrált ügyviteli rendszerbevezetés

szechenyi 2020 banner