felso

Mérés

Mérés
Vízmennyiség mérő:
Ivóvízhálózatokra felszerelt mechanikus működési elvű, impulzus kimenetű vízmennyiség mérő, minden körbefordulással 1 impulzust ad (körzetmérőknél ez 100 l vizet jelent)

A vízmérő vezetékes kapcsolatban van a közelben ( akna falán) elhelyezett adatgyűjtővel.
Adatgyűjtő:

Extrém üzemi körülmények alatt is működőképes kis fogyasztású tömegtérfogat-minimumot mérő adatgyűjtő folyamatosan gyűjti az átáramló víz-mennyiség adatokat. Óránként rögzíti, az adott órában a vízfogyasztást és a tömegtérfogat minimum értéket (adott órában az egymást követő két mennyiségi impulzus közötti leghosszabbidőt). A tömeg-áram minimum érték jellemzője egy adott körzetnek, ami a legjobban jelzi a hálózat vízveszteségi állapotát.
A rögzített fogyasztási adatokból naponta adatcsomagot állít össze, ami tartalmazza utolsó 30 órára vonatkozóan óránkénti összesítésben a mérőn átfolyt vízmennyiséget, a tömegtérfogat minimum értéket, továbbá a mérőóra azonosítószámát és a felszerelését követő halmozott vízfogyasztásértékét.
Az így kapott A rögzített fogyasztási adatokból naponta adatcsomagot állít össze.

Távadó (kommunikátor):

Adatgyűjtő vezeték nélküli kapcsolatban van, az un. távadóval. A távadót a hálózati lefedettség erőssége alapján akár az adatgyűjtő közvetlen közelében, vagy rosszabb vétel esetén akár a földfelszínen is elhelyezhetjük.


A távadó naponta egy alkalommal a GSM hálózatba a napi ivóvíz körzetekre jellemző adatcsomag SMS-t küld. Az SMS minden egyes bitje értelmezhető információt tartalmaz.
Egy adattartalom hexadecimálisan:
Æ'ĪBÆ&#rÆ("ÄÆ)"lÆų"WÆ3"ĪÆ2"UÆ1"ĨÆ/_ņÆ0_xÆ-%!Æų"%Æų#9Æ,Ī5Æ0"ÆÆ-"3Æ((4Æ-ĪhÆ-";Æ0_RÆ+#$Æ*#vÆ'%eÆ'#üÆ%Ī1Æ%)öÆ&&tÆ((-Æ,"/Æ2_lų"!Æ'qVÆ'ÉÆÆÆÆ3r
A GSM hálózatból az adatok az üzemeltető szerverébe kerülnek, ahol a tárolt több napi (havi) adatokból megadott időszakra vonatkozó órás, vagy napi az ivóvízhálózatra jellemző információ kinyerhető.
A mérőaknákba az extrém üzemi körülmények alatt is működőképes kis fogyasztású adatgyűjtőre (tömegtérfogat-minimumot mérőre) valamint távadóra jellemző, hogy elemcsere nélkül 6-8 évig működőképes.
A rögzített fogyasztási adatokból naponta adatcsomagot állít össze, ami tartalmazza utolsó 30 órára vonatkozóan óránkénti összesítésben a mérőn átfolyt vízmennyiséget, a tömegáram minimum értéket, továbbá a mérőóra azonosítószámát és a felszerelését követő halmozott vízfogyasztásértékét. Az így kapott vízmennyiségi mérési adatokból összeállított adatcsomagot, - vezeték nélküli adat átvitellel -, a közelébe telepített GSM kommunikációs készülékbe továbbítja .

 

proc szechenyi

ProComp Kft. - integrált ügyviteli rendszerbevezetés

szechenyi 2020 banner